Zzp\’er worden: Hoe, wat & waarom?

Zzp’er zijn of worden is iets waar steeds meer mensen voor kiezen. Of het nu de aantrekkingskracht is van het zijn van eigen baas, of het gebrek aan vertrouwen in de reguliere arbeidsmarkt, het worden van zzp’er is een keuze waar veel bij komt kijken. Waar vind je bijvoorbeeld zzp vacatures, “zzper gezocht!”, en waar moet je nog meer allemaal aan denken? En hoe weet je of dit leven écht iets voor jou is? 

Het halve werk  

Allereerst is het goed om een beetje vertrouwen in jezelf en je bedrijf of je diensten op te bouwen. Verzamel een portfolio en/of een weergave van wie jij bent als arbeidskracht, als zzp’er, en vraag ook vooral advies. Er zijn écht wel mensen in je directe omgeving die óf zelf zzp’er zijn, of ervaring hebben met het werken met andere freelancers. Zo dik is de lijn tussen freelance en loondienst ook weer niet, zeker als je opdrachten doet voor een bedrijf waar ook mensen ‘gewoon’ werken. Kortom; iedereen heeft wel een beetje advies voor jou als zzp’ers, maar het beste advies haal je van andere freelancers. Welke verzekeringen moet je wel of niet afsluiten? Van sommige zzp’ers zul je horen dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet meteen nodig is en vooral heel duur is in het begin, en terwijl dit ook wel zo is, is het ook een groot risico het niet te doen. Je moet altijd blijven onthouden dat je als zzp’er niks hebt; je bent nergens voor verzekerd, je hebt geen opvangnet behalve wat je zelf verdient en wat je op je bankrekening hebt staan. Wees je bewust van de risico’s voordat je aan iets begint. Dat is met alles zo, maar dus ook met freelancen. 

Exciting!

Aan de andere kant is het ook erg spannend en leuk om voor jezelf te beginnen. Je kan helemaal op jou manier dingen aanpakken. Over dingen aanpakken gesproken; hoe ga jij om met het vinden van opdrachten? Heb je een betrouwbaar klantenbestand waar je eigenlijk altijd wel een opdracht uit kan halen? Of vraag je je elke maand weer af of je wel genoeg werk krijgt én wil je dit verbeteren? Dan is het altijd nog een optie om je netwerk te verbreden door je aan te melden bij een freelancerplatform, iets als Younited. Hier vinden opdrachtgevers en freelancers elkaar, die waarschijnlijk perfect passen maar elkaar anders nooit gevonden hadden. 

 

Veel succes met waarmee je ook aan de slag bent. Jij kan dit!

Volgend artikel

gerelateerde berichten

Laatste berichten